mandag 19. januar 2009

BrettVett 5 - Ein god start på det nye året!

Denne regntunge kvelden i januar var det klart for Cuba. Mens en del andre guttunger heller ville leke med biler og pistoler (Formula De og Ca$h n' Gun$), var vi fire stykker som dristet oss ut i ukjent farvann, for ikke å si til ukjente breddegrader. Ingen av oss hadde spilt Cuba før, men undertegnede hadde alene prøvd å sette seg inn i spillmekanikken noen kvelder tidligere.

Arnt Ole, Knut Einar, Runar og Harald (undertegnede) fant fort ut at her var det mye å holde styr på. Fem karakterkort hver og masse bygninger i tillegg til egen plantasje med diverse ressurser og råvarer.
I Cuba er prinsippet å få mest mulig poeng ved å produsere ressurser (tømmer, vann og stein) og råvarer (sukker, sitrusfrukter og tobakk). Ressursene trenger en til å bygge bygninger, råvarene kan en enten skipe ut eller foredle til rom og sigarer. En kan også få poeng ved å bygge visse bygninger, for eksempel sagbruket, sementfabrikken, klosteret eller herberget.

Fordi dette var første runde med Cuba for alle fire, hadde ingen av oss noen klar strategi. Men vi valgte likevel ulike måter å spille på. Arnt Ole ble startspiller den første runden, og fant ut at det var lurt å laste det nederste skipet. Vi andre hadde ennå ikke sett lyset der. -Er detter nødvendig nå da?, var det nok flere enn meg som tenkte. Knut Einar og Harald begynte å bygge bygninger. Runar var ikke helt sikker på hva han drev på med, så han begynte med å skaffe seg pesos, mange pesos.

Plutselig gjorde Arnt Ole et hopp på poengskalaen, skipet hans hadde reist fullastet med handelsvarer. Oops! Dette var ikke bra, men vi andre hadde ennå ikke sett viktigheten av å fylle opp de andre skipene med varer, for så å få poenguttelling. Vi lot det skure å gå helt til skipet kom ned til 3-poengern før vi lastet det fullt. Dumt...
Knut Einar var lur og fikk kloa i Spielbox-utvidelsen (bildet over) og Samba-skolen. Nå ble han plutselig en trussel for Arnt Ole. Runar og Harald derimot fortsatte å kjempe om de to bakerste plassene. I fjerde runde kunne Harald ha tatt et sjumilssteg, evt. 10-poengssteg, mot tetgruppen, men skjønte fortsatt ikke hvor viktig det var å få lastet fullt skipet på 2-poengern. Harald hadde i tillegg bygd stort havnekontor, slik at han kunne laste 2 handelsvarer på skipene uten å bruke borgermesteren.
Når 5. runde startet innså Runar at løpet var kjørt, mens Knut Einar hadde fått blod på tann. De to ovenfor nevnte bygningene hans viste seg å være gull verdt. I tillegg var det lite, dvs. ingenting, å få kjøpt av rom på markedet. Arnt Ole begynte plutselig å få problemer med å få poeng...

Tilslutt endte vi opp med denne poengskalaen:
Knut Einar 58 p.
Arnt Ole 57 p.
Runar 45 p.
Harald 44 p.

Alt i alt en grei gjennomkjøring av spillet. Det var alt for mye å ta hensyn til slik at vi egentlig ikke hadde oversikt over spillet. Vi rakk ikke å tenke ut noen langsiktig strategi, da vi hele tiden var oppsatt på de kortsiktige målene. Men, likevel ble det jevnspilt, kun 1 poeng skilte 1. og 2. plass. Det samme var tilfelle med 3. og 4. plassen der det også skilte kun 1 poeng. Et knepent, men bittert tap for 2. og 4. mann. Det ble nok en del "tenk hvis jeg heller hadde gjort slik..." i løpet av natten.

I tillegg til dei fire som drista seg inn i ukjend farvatn med Cuba, var vi seks andre som var klar for ein mjukare start på det nye brettspelåret. Då Erling spelte Formula De i haust, likte han det så godt at han gjekk til innkjøp av det. Og denne kvelden hadde han det og Ca$h n' Gun$ med seg. Arild T. O., Tord, Berge, Erling, Grunde og Bjørn gjorde seg klar til oppgjer på Zandvoort 1. Dei fleste hadde spelt det før, så etter ein kjapp innføring starta vi. Det vart bestemt å køyre eit løp på tre rundar, med race sheet til to rundar. Då hadde vi i utgongspunktet litt lite slitasjepoeng, men det var litt av poenget...
Første runde og første halvdel av andre runde låg dei tre leiarbilane tett, tidvis så tett at dei sperra for andre.
Bjørn fekk svi litt for kollisjonssituasjonane, om mista tidleg to karosseripoeng. Dermed måtte han vere litt forsiktig, så han ikkje mista det siste og gjekk ut av løpet. 1. runde gjekk også hardt ut over dekkpoenga til Arild, og han var den einaste som tok ein pitstop etter denne runden. Utover i 2. runde var det fleire som måtte satse litt hardare for å ikkje kome for langt bakpå. Dette resulterte i mykje svidd gummi og bruk av dekkpoeng, brå nedgiring over fleire gir som kostar drivstoffpoeng og i einskilde tilfelle motorpoeng. Ikkje så rart då at tre førarar, Erling, Tord og Bjørn (i nemnde rekkefølge) tok ein pitstop i det dei passerte til 3. runde. Arild var noko uheldig med 5. og 6. gir, og mista motorpoeng på det. Det enda ikkje betre enn at han mista det siste motorpoenget midt i 3. og siste runde, og havarerte bilen. Dermed unngjekk Bjørn å å kome på 6. plass...

Resultatet vart slik:
1: Grunde
2: Erling
3: Berge
4: Tord
5: Bjørn
DNF: Arild
Kvelden var enno ung, Cuba-spelarane var langt frå ferdig, og sidan Erling også hadde investert i Ca$h n' Gun$ var det berre å sette i gang. Arild takka for seg før vi starta, så vi var fem stykker som skulle dele byttet. Dei fleste hadde spelt det før. Vi bestemte oss for å bruke superpowerkorta, som tilførte ein ny vri. Det gjekk hardt for seg, og Berge vann rett og slett fordi han var einaste "overlevande" etter siste runde.
Cuba-karane var framleis ikkje ferdig, så då heiv vi oss rundt med enno ein runde Ca$h n' Gun$. Det vart ikkje så stort mannefall denne runden, og resultatet vart slik:
1: Tord 120.000,-
2: Grunde 110.000,-
3: Erling 80.000,-
4: Berge 70.000,-
5: Bjørn 30.000,-

Etter dette var alle einige om at det hadde vore ein fin kveld, og alle gjekk ut for å skyve Harald sin bil opp den isete bakken...
Over: Bra skurkeattitude på Tord og Berge!
Over: Bra attitude på Grunde, litt slapt hos Erling.

Over: Analyse-paralyse i Formula De; kva for eit gir, kva for eit gir...


Over: Koselig med kaffi!4 kommentarer:

 1. Kjekk rapport! Cash and guns er et spill som ikke kommer for ofte på bordet her, men må prøve å få det igang igjen. Kult med bare en overlevende:-) Ellers er det vel på tide i Brettvett å hive ut juletreet, eller varer jula helt til påske?

  SvarSlett
 2. Stilig rapport med masse bilder og video !!!

  Satser på å få spilt Cuba med Hollender snart. Et spill vi nok trives med mer enn Sveinmain...

  Black ant

  SvarSlett
 3. Jula varer nok ikke helt til påske, men rapporten er fra brettspillkvelden 5. januar, og da var det fremdeles lov med juletre :-)
  Ellers satser vi på samarbeidsspill neste gang, nærmere bestemt Pandemic og Red November. Så at dere i Preikestolen Gamers har testa Red November. Har dere testa Pandemic også?

  SvarSlett
 4. Har ikke testa Pandemic enda. Men Red November var mye bedre enn Shadows hvis noen har prøvd det. Det eneste minuset med Red November er regelboka. Så gjør et grundig forarbeid, og du hører ubåten knirke godt i løpet av kvelden:-)
  Hilsen Sveinmain

  SvarSlett